maanantai 8. toukokuuta 2017

hapot



                                                                                          Vahvat hapot
Vahva happo on happo, jonka vesiliuoksessa vetyioni on irronnut miltei kaikista happomolekyyleistä.(Avain kemia 2 s.114)
                                                                                   Suolahappo
Suolahappo tai kloorivetyhappo on vetykloridin (HCI) vesiliuos. Se on voimakkaasti syövyttävää ja sitä löytyy luonnostaan mahanesteestä.
Koe: lisää laimennettuun suolahappoon magnesiumnauhaa, ja kun Magnesiumnauha oli kokonaan syöpynyt, sytytimme putkessa olevan kaasun tulitikulla. (Wikipedia: Suolahappo 3.4.2017) (Wikipedia: Suolahappo 3.4.2017)
                                                                                   Rikkihappo
Rikkihappo on vahva, veteen täysin liukeneva epäorgaaninen happo. Se on puhtaana kirkas, huoneenlämmössä hieman jähmeäjuoksuinen neste, jonka tiheys on 1,83-kertainen veden tiheyteen verrattuna. Rikkihappo on voimakkaasti syövyttävää.(Wikipedia: Rikkihappo 10.4.2017)
                                                                                   Typpihappo
Typpihappo eli HNO3 on väritön, voimakkaasti syövyttävä happo. Typpihappo on myös vahva hapetin. Joissakin tilanteissa typpihaposta voidaan käyttää nimitystä ”voimavesi”. Typpihappoa käytetään paljon lannoitteiden, räjähdysaineiden, väriaineiden ja lääkkeiden valmistamiseen. Typpihapon muodostamia suoloja kutsutaan nitraateiksi. Nitraatit ovat vesiliukoisia.(Wikipedia: Typpihappo 10.4.2017)
                                                                                     Kokeita
Lisää laimennettuun suolahappoon magnesiumnauhaa, ja kun Magnesiumnauha oli kokonaan syöpynyt, sytytimme putkessa olevan kaasun tulitikulla. https://peda.net/kotka/perusopetus/langinkosken-koulu/oppiaineet2/kemia/8-luokka-luonnos/aineen-rakenne/reaktioyht%C3%A4l%C3%B6/osjm
Laita 100 millilitran keitinlasi puoliväliin tomusokeria ja lisää siihen väkevää rikkihappoa. Odota. https://peda.net/oppimateriaalit/e oppi/n%C3%A4ytekirjat/ylakoulu/kemia3/kemia1/oppikirja/III/15/demonstraatio/tjvrr
Laita villalankaa koeputkeen ja lämmitä sen koeputkessa vesihauteessa.

























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti